Τα οφέλη του Γέλιου στο σώμα και την ψυχολογία μας

ο γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο! Τη λαϊκή σοφία έρχονται να υποστηρίξουν ευρήματα της σύγχρονης επιστήμης, αλλά και των προσωπικών εμπειριών των μελών των Κλαμπ Γέλιου.

α προσωπικά οφέλη γίνονται όλο και πιο εμφανή με το πέρασμα του χρόνου. Οι μεγαλύτερες αλλαγές συμβαίνουν στους τομείς στους οποίους το άτομο έχει ανάγκη για θεραπεία περισσότερο. Η λίστα που ακολουθεί βασίζεται σε σχόλια δεκάδων χιλιάδων μελών των Κλαμπ Γέλιου ανά τον κόσμο, και περιλαμβάνει κατηγοριοποιημένα τα οφέλη που έχει το γέλιο στη ζωή τους.

ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΣΑΝ ΑΕΡΟΒΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

ο γέλιο όπως συμβαίνει στα Κλαμπ Γέλιου είναι μια διασκεδαστική και απλή μορφή άσκησης που σε κάνει να νιώθεις καλά. Μπορεί να αποτελέσει μια καλή προπόνηση χωρίς κόπο και ιδρώτα. Ενδείκνυται για άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, εκείνους που βρίσκονται καθηλωμένοι στο κρεβάτι ή σε αναπηρικό καροτσάκι και τους ηλικιωμένους. Με είκοσι λεπτά γέλιου το πρωί, γεμίζουμε ενέργεια για όλη τη μέρα που ακολουθεί.

«Η συμμετοχή στο Κλαμπ Γέλιου μου παρέχει μια καρδιακή άσκηση χωρίς να χρειάζεται να ντύνομαι ανάλογα ή να ιδρώνω.»

«Δεν νιώθω σα να προπονούμαι αλλά το σώμα μου νιώθει πολύ καλύτερα».

Το γέλιο χρησιμοποιεί πάνω από τους μισούς μας μυς και γυμνάζει το στομάχι, τους κοιλιακούς, τη μέση και τους μυς της λεκάνης.

«Μπορώ να νιώσω τη διαφορά στους μυς του προσώπου μου. Έφυγαν κάποιες ρυτίδες. Οι τονωμένοι μυς του προσώπου μου με κάνουν να δείχνω πολύ νεότερη.»

«Είμαι φανατικός της άσκησης, αλλά αυτή είναι η μοναδική μορφή άσκησης που παρέχει ένα εσωτερικό μασάζ της πεπτικής οδού και των εσωτερικών οργάνων όπως το συκώτι, η σπλήνα, το πάγκρεας, τα νεφρά και τα επινεφρίδια».

Το γέλιο είναι η μοναδική δραστηριότητα που κάνει μασάζ και δημιουργεί κυκλοφορία στο λεμφικό μας σύστημα, κάτι που είναι ζωτικό για ένας υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και για την καταπολέμηση του καρκίνου.

ΝΟΗΤΙΚΑ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

 • Το γέλιο κάνει ευκολότερη την αντιμετώπιση της ζωής και των προκλήσεών της.
 • Μας τοποθετεί έντονα στην παρούσα στιγμή. Η ικανότητα να ζούμε τη ζωή πλήρως και να βρισκόμαστε στο «τώρα» είναι τόσο σημαντική, γιατί μόνο στο «τώρα» μπορούμε να εμπειρευτούμε πλήρως τη χαρά.
 • Το γέλιο μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις συγκρούσεις καλύτερα γιατί μας δίνει μια πιο ισορροπημένη προοπτική. Τα προβλήματα μοιάζουν λιγότερο φορτισμένα και ισχυρά. Τα διάφορα θέματα που προκύπτουν μας αγγίζουν, αλλά δε μας κυριεύουν. Εάν είμαστε σε θέση να γελάμε με τα προβλήματα, τότε αυτά φθίνουν. Ακόμα και ενοχλητικά χαρακτηριστικά ατόμων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή, ξαφνικά μοιάζουν λιγότερο σημαντικά και γίνονται ανεκτά (και γιατί όχι, συμπαθητικά), όταν γελάμε με την ενόχλησή μας για αυτά. Προσοχή! Δεν γελάμε εις βάρος του ατόμου, αλλά αλλάζουμε την προσέγγισή μας σε εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας ενοχλούν σε αυτό!
 • Το γέλιο μας κάνει να νιώθουμε καλά, γιατί εξουδετερώνει επώδυνα συναισθήματα όπως φόβο, θυμό, ανία, απελευθερώνοντάς τα. Αυτή η απελευθέρωση μπορεί να παρεμποδίσει ή και να σταματήσει τις αψιμαχίες, να εξομαλύνει τις εντάσεις και να μας βοηθήσει να δούμε και να κατανοήσουμε την οπτική γωνία των άλλων ανθρώπων.
 • Το γέλιο μας κάνει γενναιόδωρους, σε βαθμό που απολαμβάνουμε περισσότερο να δίνουμε, από το να λαμβάνουμε.  Μας ανυψώνει ψυχολογικά και κάνει τη ζωή μας άξια να τη ζούμε.
 • Το γέλιο μας βοηθάει να χαλαρώσουμε, μειώνοντας το στρες και την ένταση.
 • Απολαμβάνουμε την παρέα των άλλων ανθρώπων περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ταν οι άνθρωποι γελούν μαζί σε μια ομάδα, δημιουργείται θετική ενέργεια από όλη την ομάδα, η οποία πηγάζει από θετικές σκέψεις, αισθήματα και συναισθήματα. Εξουδετερώνονται κυριολεκτικά τα αρνητικά συναισθήματα και οι σκέψεις. Το ανιδιοτελές, ελεύθερο από σκέψεις γέλιο και η μη επικριτική επικοινωνία με τα άλλα μέλη της ομάδας δημιουργεί ένα πεδίο πνευματικής ενέργειας που οδηγεί σε συναισθήματα χαλάρωσης και ανάτασης.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ

 • Το γέλιο μετουσιώνει τη συστολή μας, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο ασφαλείς και με περισσότερη αυτοπεποίθηση.
 • Όταν κάνουμε κάποιον να γελάσει, εκείνος με τη σειρά του μας προσφέρει το δώρο του να νιώθουμε πνευματώδεις.
 • Το γέλιο μας κάνει να νιώθουμε άνετα σε οποιαδήποτε κατάσταση. Οι παρελθοντικές ή παρούσες αμήχανες στιγμές εξατμίζονται.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ίναι δύσκολο να παραμένεις σε σύγκρουση με κάποιον ενώ γελάς. Τα παιχνίδια επιβολής μας κάνουν να εστιάζουμε στις ανάγκες μας και να αγνοούμε τις ανάγκες των άλλων. Το γέλιο δίνει ένα σταδιακό τέλος σε αυτό το παιχνίδι κυριαρχίας.

 • Το γέλιο μας επιτρέπει να είμαστε πιο ανοιχτοί ο ένας με τον άλλο. Δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας όπου τα οποιαδήποτε ζητήματα μοιάζουν λιγότερο σημαντικά. Μας επιτρέπει να εκφραζόμαστε πιο ελεύθερα, γιατί σκεφτόμαστε πιο καθαρά και δημιουργικά όταν γελάμε.
 • Όταν γελάμε μαζί με άλλους είμαστε διασκεδαστικοί και παρέχουμε καλή παρέα. Τακτικές δόσεις γέλιου και παιχνιδιού μας κάνουν να είμαστε ερωτευμένοι με τη ζωή και τους άλλους ανθρώπους χωρίς κόπο.
 • Το γέλιο μας κάνει πιο αρεστούς γιατί μειώνει την τάση μας να νιώθουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση, κρίνοντας και αναλύοντας τους άλλους.
 • Όταν γελάμε μαζί με άλλους, η επίκριση και ο σαρκασμός εξατμίζονται. Είμαστε σε θέση να τους επιτρέπουμε να είναι οι εαυτοί τους και τους χαιρόμαστε περισσότερο γι’αυτό.
 • Το γέλιο είναι ένα μονοπάτι προς την ανιδιοτελή αγάπη. Η αγάπη που βασίζεται σε νοητικές λειτουργίες θέτει πάντα όρους, είναι ιδιοτελής. Η αγάπη που έρχεται από την καρδιά είναι ανιδιοτελής. Οι ποιότητες ανάπτυξης δεσμών που φέρει το γέλιο, μας επιτρέπουν να νιώθουμε τέτοια συναισθηματική θαλπωρή, που θέλουμε να είμαστε και φυσικά, αλλά και πνευματικά, κοντά στους άλλους.

ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

ίμαστε πλάσματα της συνήθειας, και συχνά συμπεριφερόμαστε με τρόπους που έρχονται σε αντίθεση με την αυτoεικόνα μας. Το γέλιο επιτρέπει να απο-προγραμματίσουμε τις αυτόματες μας αντιδράσεις. Ένα παράδειγμα είναι να γελάει κανείς, αντί να νευριάζει, με έναν υψηλό λογαριασμό πιστωτικής κάρτας. Αναγνωρίστε τους στρεσσογόνους παράγοντες της ζωής σας, οι οποίοι παραδοσιακά σας προκαλούσαν νεύρα, και σχεδιάστε μόνοι σας ασκήσεις γέλιου, που θα απο-προγραμματίσουν τις αυτόματες ή υποσυνείδητές αντιδράσεις σας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: