Κλαμπ Γέλιου – Δίκτυο αγάπης και ενδιαφέροντος

Μια πρόσφατη ανακάλυψη της επιστήμης είναι ότι, η πιο δυνατή και βασικότερη αιτία για την προσωπική μας ευτυχία, είναι η διατήρηση καλών διαπροσωπικών σχέσεων. Αυτός ο παράγοντας  φαίνεται να είναι πιο σημαντικός από τα χρήματα, την ικανοποίηση που λαμβάνει κάποιος από το επάγγελμά του, ή την προσωπική του κατάσταση!

Βιώνουμε καθημερινά στις ζωές μας τη σημασία των ουσιαστικών σχέσεων με τους γύρω μας, μέσα από τη συναναστροφή μας με ανθρώπους που μας νοιάζονται και τους νοιαζόμαστε αντίστοιχα κι εμείς.

Τα Κλαμπ Γέλιου έχουν αποδειχτεί πολύτιμα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Παρέχοντας hugsδυνατότητες για ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη, έχουν αλλάξει δεκάδες χιλιάδες ζωές στον πλανήτη. Οι Συντονιστές των Κλαμπ παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, και τα μέλη συναντιούνται και επιμερίζονται τυχόν κόστη ενοικίασης του χώρου και άλλων δραστηριοτήτων, όπως εορτασμούς γενεθλίων, εκδρομές κ.α.

Θεραπεία μέσω των Κλαμπ Γέλιου

Τα μέλη των Κλαμπ Γέλιου γελούν μαζί καθημερινά, εβδομαδιαία, ή ανά δεκαπενθήμερο. Οι θεραπευτικές συνέπειες του γέλιου είναι διαφορετικές για κάθε άτομο, ανάλογα με τη φυσική, νοητική, και συναισθηματική του κατάσταση, καθώς και τις αντίστοιχες ανάγκες του.

Ορισμένα παραδείγματα :

  • Πολλά μέλη με χρόνιους πόνους, ημικρανίες, πονοκεφάλους και άσθμα έχουν εντοπίσει ότι οι κρίσεις τους γίνονται λιγότερο συχνές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαφανίζονται εντελώς.
  • Μέλη με υψηλή αρτηριακή πίεση, σοβαρά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, το λαιμό ή τους ώμους, ακόμα και με διαβήτη, διαπιστώνουν ότι η ζωή τους ομαλοποιείται σταδιακά, καταλήγοντας να μη χρειάζονται πια φαρμακευτική υποστήριξη**.
  • Πολλά μέλη με κατάθλιψη, νευρικότητα και χρόνιες παθήσεις σχετιζόμενες με το άγχος δήλωσαν ότι οδηγούνται, μέσω της απελευθέρωσης του άγχους και της νευρικότητας, σε μια πιο θετική στάση, μεταμορφώνοντας ουσιαστικά την ποιότητα της ζωής τους.
  • Πολλά μέλη που έχουν συσσωρεύσει πικρία, θυμό και άλλα μακροχρόνια συναισθηματικά προβλήματα, τα οποία δηλητηρίαζαν τα σώματα και τις ζωές τους, διαπίστωσαν ότι τα προβλήματά τους απελευθερώθηκαν μέσα από τις καθαρκτικές συνέπειες του γέλιου, αφήνοντάς τους ευτυχισμένους και ελεύθερους.
  • Ακόμα και μέλη με καρκίνο κατάφεραν να μειώσουν το φόβο τους αλλά και τον πόνο μετά από μια περίοδο συστηματικών συναντήσεων γέλιου.
  • Πολλοί μαθητές με συναισθηματικά προβλήματα που επηρέαζαν τη δυνατότητα εκμάθησής τους, δήλωσαν ότι μετά από μια περίοδο γέλιου μπόρεσαν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και να επιτύχουν.

Ένα Δίκτυο Σχέσεων Ανθρώπινου Ενδιαφέροντος

Τα Κλαμπ Γέλιου προχωρούν  ακόμα πιο πέρα από τη θεραπεία μέσω του γέλιου. Οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων που γελούν τακτικά μαζί διακρίνονται από ουσιαστικό ανθρώπινο ενδιαφέρον και συμπόνια. Διαβάστε μερικά παραδείγματα που αποδεικνύουν τους ισχυρούς δεσμούς που αναπτύσσουν τα μέλη ενός Κλαμπ:

  • Ένα μέλος καταστράφηκε οικονομικά όταν κάηκε το ανασφάλιστο μαγαζί του. Ο κόπος είκοσι πέντε ετών σκληρής δουλειάς εξαφανίστηκε, αφήνοντάς τον χρεωμένο και χωρίς να μπορεί να υποστηρίξει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Τα υπόλοιπα μέλη συγκέντρωσαν τα χρήματα, ώστε να ξαναχτιστεί το μαγαζί του και να αγοραστούν οι απαραίτητες προμήθειες, ξαναχτίζοντας ουσιαστικά τη ζωή ενός ανθρώπου για τον οποίο ενδιαφερόντουσαν πολύ.
  • Με παρόμοιο τρόπο, ένα ηλικιωμένο μέλος ενός Κλαμπ Γέλιου καταρρακώθηκε όταν ο επί σαράντα χρόνια σύζυγός της απεβίωσε, αφήνοντας τη μόνη στον κόσμο. Είχε παντρευτεί σε νεαρή ηλικία και δεν είχε εργαστεί ποτέ. Νιώθοντας ότι η ζωή της είχε τελειώσει, έπεσε σε κατάθλιψη, αρνούμενη να φάει και να σηκωθεί από το κρεβάτι της. Τα υπόλοιπα μέλη ανέλαβαν την ιατρική φροντίδα και την περίθαλψη της, μένοντας σε βάρδιες δίπλα της, φροντίζοντας να τρώει μα το σημαντικότερο από όλα, παρέχοντάς της συναισθηματική στήριξη. Μετά από τρεις μήνες ανέρρωσε. Πεπεισμένη ότι η ζωή της θα είχε τελειώσει αν δεν υπήρχε το Κλαμπ Γέλιου, ίδρυσε ένα καινούριο Κλαμπ σε ένα σχολείο της γειτονιάς της, όπου προσφέρει καθημερινές συνεδρίες γέλιου στους μαθητές εκεί μέχρι σήμερα!

51-11

Ευτυχία μέσα από τη Συναισθηματική Δικτύωση

Δυστυχώς, για πολλούς ανθρώπους, ο μοντέρνος τρόπος ζωής δεν συμπεριλαμβάνει κι ένα δίκτυο σχέσεων ουσιαστικού ενδιαφέροντος -η κουλτούρα που υπήρχε κάποτε, της διευρυμένης οικογένειας και του ομαδικού δεσίματος, έχει πλέον καταρρεύσει. Η έλλειψη ενός αμφίδρομου συναισθηματικού διαλόγου μας αφήνει συχνά συναισθηματικά ακάλυπτους, και καλλιεργεί αίσθημα απομόνωσης και μοναξιάς.

Δεν είναι τόσο σημαντικός ο χρόνος που περνάμε με τους άλλους, όσο η ποιότητα της αλληλεπίδρασης που έχουμε μαζί τους. Όταν υπάρχει έλλειψη ζεστασιάς και φιλικότητας ανάμεσα στους ανθρώπους, οδηγούνται συχνά σε νευρικότητα και άγχος.

Η ουσιαστική ποιοτική αλληλεπίδραση είναι σημαντική για τη φυσική και συναισθηματική μας ευεξία, και αποτελεί το βασικό συστατικό της ανθρώπινης ευτυχίας.

Τα Κλαμπ Γέλιου μας φέρνουν σε επαφή με ένα πλούσιο κοινωνικό δίκτυο ανθρώπων, οι οποίοι ενδιαφέρονται ο ένας για τον άλλο και, ίσως ακόμα πιο σημαντικό, ένα τρόπο για να γνωρίσουμε καινούριους ανθρώπους για τους οποίους να ενδιαφερόμαστε εμείς. Αυτό παρέχει μια αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας, γεγονός που απομακρύνει το άγχος και προάγει την επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής ενός ατόμου.

gelio-diafonias

Τα Πνευματικά Οφέλη των Κλαμπ Γέλιου

Πέρα από το να παρέχουν ένα θετικό και ασφαλές συναισθηματικό περιβάλλον, τα Κλαμπ Γέλιου προάγουν την προσωπική ευτυχία με πολλούς τρόπους. Η θετική και χαρούμενη στάση που καλλιεργούμε εκεί εξαπλώνεται μέσα από ένα μηχανισμό «συναισθηματικής μεταδοτικότητας», σε αυτούς με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή. Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στους φίλους, την οικογένεια και τους συνεργάτες μας, αλλά περιλαμβάνει κοινωνικές επαφές, ακόμα και άτομα που συναντάμε στο λεωφορείο, το εστιατόριο, το δρόμο.

Αυτός ο κατανοητικός, συμπονετικός τρόπος αγγίζει όλους τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή, κι έτσι τα οφέλη συνεχίζουν να αυξάνονται και να πολλαπλασιάζονται! Τα συναισθηματικά προβλήματα, καθώς και τα εγωιστικά κίνητρα, αποδυναμώνονται μέσα από το γέλιο, και μια εσωτερική πληρότητα και χαρά πλημμυρίζει την καρδιά μας. Το «Πνεύμα του Γέλιου» εκδηλώνεται μέσα από εμάς, καθώς αναπτύσσουμε και καλλιεργούμε μια κατάσταση συναισθηματικής ευελιξίας. Σαν αποτέλεσμα, οι ανησυχίες και οι επίμονοι στόχοι που ίσως κατευθύνουν τις ζωές μας, γίνονται λιγότερο στρεσσογόνοι  για εμάς.

Έτσι, αντιλαμβανόμαστε ότι η πραγματική ευτυχία προέρχεται από το μοίρασμα της ανιδιοτελούς αγάπης, το ενδιαφέρον και την εργασία για να γίνει ο κόσμος καλύτερος, όχι μόνο για τους εαυτούς μας, αλλά και τους υπόλοιπους ανθρώπους, με τους οποίους συνταξιδεύουμε  σε αυτόν τον πλανήτη.

babyhand-sm

**Η Γιόγκα του Γέλιου είναι μια διασκεδαστική και υγιής μορφή άσκησης με ευεργετικά οφέλη για το σώμα, το νου και τα συναισθήματα. Όπως κάθε μορφή αεροβικής άσκησης δεν πρέπει να εξασκείται από άτομα με ιατρικά προβλήματα, χωρίς εκείνα να συμβουλευτούν πρώτα τον ιατρό τους. Αν και μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό συμπληρωματικό εργαλείο θεραπείας, δεν πρέπει να θεωρείται ως υποκατάστατο φαρμακευτικής αγωγής για φυσικές, νοητικές ή ψυχολογικές ασθένειες.

«When you laugh, you change, and when you change the whole World changes», Dr. Madan Kataria, MD, Laughter Yoga Movement Founder
Αρέσει σε %d bloggers: